Egyedi eljegyzési gyűrűk és jegygyűrűk
tervezése és készítése

Eljegyzési gyűrűk

Az eljegyzési gyűrű vagyis a jegygyűrű

Az eljegyzési gyűrűk (jegygyűrűk) általában kötött formájú és anyagú gyűrűk, olyanok melyekről bárki felismeri a tényt, hogy viselője jegyben jár, már megkérték a kezét és erre nagyon büszke is. A kötött forma azt jelenti egy eljegyzési gyűrűnél, hogy egy egyköves úgynevezett szoliter (solitair) gyűrű aranyból, fehéraranyból, akár többszínű aranyból, melyet rendszerint egy briliáns csiszolású gyémánt díszít, éppen ezért, általában a kő a központi alkotó eleme egy jegygyűrűnek, tehát a kövön van a hangsúly, nem a gyűrűn. Persze ez a jellemvonás akkor érvényesül a legjobban, ha a kő mérete ezt kívánja. De ez nem mindig van így. Mindenesetre egy méretes szép kőről vétek elvonni a figyelmet a körítéssel, mely ebben az esetben pont a gyűrű maga.

Tehát a törvényszerűség az, hogy jelentős briliánshoz, formás, de nem túl feltűnő gyűrű dukál, és fordítva. Hogy milyen egy ideális jegygyűrű, azt természetesen leendő viselőjének személyisége, felismerhető vagy éppen általa burkoltan közölt igénye határozza meg, nem utolsó sorban azzal a jelentéktelen aprósággal, ami a költségvetésre vonatkozik.

Eljegyzési gyűrű vagy kisérő gyűrű?

Az eljegyzési gyűrűket nevezzük másképpen kísérő gyűrűknek is, ugyanis a hölgyek általában együtt hordják a később közösen kiválasztott karikagyűrűjükkel együtt valamelyik gyűrűsujjukon. Persze ez sem egy kőbe vésett szabály, de rendszerint az eljegyzési gyűrűt bal kézen kell hordani, akár a karikagyűrűvel együtt, mely házasság után átkerül a jobb kézre. Az tény, hogy a római katolikus szertartás szerint a gyűrűt a jobb kézre kell húzni, de egyéb hagyomány megengedi a bal kézen viselést is, hiszen baloldalunkon van a szívünk. Magyarán erre sincs szabály. Véleményem szerint, mindenki ott hordja eljegyzési gyűrűjét a karikagyűrűjével, vagy anélkül, ahol neki tetszik vagy éppen kényelmes.

A jegygyűrű egy olyan gyűrűfajta, melyet az „önjelölt” vőlegénynek egyedül kell kiválasztani és megvásárolni. Persze gyakori eset, hogy a telitalálat nagyobb esélye végett, az urak bevonják a legjobb barátnő, esetleg anyós vagy más fontos személy véleményezését a választásba. Tapasztalataim szerint, ez nem jó ötlet, hiszen a nők hajlamosak csupán a saját igényeiknek megfelelő döntés meghozatalára: Milyen gyűrűt választanék, ha én lennék a jelölt? Ez nagyon kedves, de irreleváns. Pontosan azért, mert a GYŰRŰ-ben a NŐ senkit sem akar látni vagy felfedezni, nem szükséges a történet hozzáfűzés sem, nem akarja, csak azt, hogy ha ránéz eljegyzési gyűrűjére, a párja jusson eszébe, senki más.

Uraim! Egy kis önállóságot az eljegyzési gyűrű kiválasztásánál!

Gyakori a viszonyítás is a hölgyek részéről. Hajlamosak arra, hogy az ékszerbolt kirakatában található kínálathoz viszonyítsák eljegyzési gyűrűjüket. Tehát a jó választás az, ha kizárjuk a viszonyítás lehetőségét. A GYŰRŰ olyan legyen, amilyen lehetőleg senkinek sincs.

Eljegyzési gyűrű, jegygyűrű inspirációk és ötletek:

Minden jog fenntartva

Ékszerész