Egyedi, személyre szabott
karikagyűrűk tervezése és készítése

Karika Gyűrűk​

Az arany karikagyűrűkről

Az arany a királyok féme / a fémek királya. Az aranyművesség több mint 2 évezredes története bizonyíték az arany, mint anyag nagyszerűségére. Bár nálunk az arany karikagyűrűk viselése csak a XVIII. században terjedt el, már az ókori rómaiak idején is szokás volt karikagyűrűt viselni. Már akkor létezett a mágikus ereje a gyűrűs ujjon viselt egyszerű körnek.

A mai magyar arany karikagyűrű viselési hagyomány, a jegyajándék visszaszorulásának az eredménye. Akkor még az arany karikagyűrű, mint egyszerű kör, egyszerűen szimbóluma az örökkévalóságnak és az összetartozásnak, persze nem utolsó sorban, mint jegygyűrű mások számára tette nyilvánvalóvá, hogy viselője elkelt, foglalt, tabu. Régen nem igazán volt ékszer kategória az arany karikagyűrű, nem volt különleges, individuális alkotó talaja az emberi elmének. A legegyszerűbb, ezáltal a legolcsóbb aranytárgy volt. Ma már más a helyzet, beleértve a viselési hagyományokat is.

TEMUS FUGIT, AMOR MANET (repül az idő, a szerelem marad), vagyis a ma elérhető, tervezhető, készíthető arany karikagyűrűk kifejezik a párok egyéniségét, érzelmeik pillérjeit, ezer meg ezer mondanivalóval, sugallattal, emlékkel… a közös életükről, múltjukról, jelenükről és jövőjükről, úgy hogy senki sem érti azt, csak ők ketten.

FONTOS! A karikagyűrű és a jegygyűrű két különböző gyűrű, amelyek különböző szakaszokban jelennek meg egy pár kapcsolatában. A jegygyűrűt az eljegyzés során kapja meg a pár, míg a karikagyűrűt a házasságkötés alkalmával. Ha egyedi jegygyűrű kínálatom érdekel, akkor kattints ide: Eljegyzési gyűrűk, jegygyűrűk

Milyen az ideális karikagyűrű?

Vannak, akik tudják, milyet szeretnének. Vannak, akik képesek kitalálni, vannak, akiknek sok karikagyűrű láttán kialakul saját elképzelésük és igényük. De akadnak olyanok is, akiknek halvány lila gőzük sincs arról, hogy milyet viselnének szívesen, csak annyit tudnak, hogy „wow” legyen…, és szeretik a meglepetéseket. Vannak olyanok is, akik pont a meglepetéseket nem szeretik, de van képzelőerejük, ezért szemléltetéssel könnyedén el tudják képzelni a tervemet. Vannak, akik csak azt tudják, milyet nem szeretnének, ezért az ellentétekből kell építkeznünk. Van, aki ragaszkodik ahhoz, hogy másnak még hasonló karikagyűrűje se legyen, van, akit ez teljesen hidegen hagy. Van, akiknek csak az ár számít, másoknak meg pont az nem fontos. Még sorolhatnám, de nem a tipizálás volt a célom ezzel, hanem annak a mondanivalónak a közlése, hogy minden problémára van megoldás (ha ezt egyáltalán problémának nevezhetjük), csak meg kell találni a legjobbat. Az ideális karikagyűrű fogalma és megítélése teljesen szubjektív szempontú. Mindenki maga dönti el hogy, számára mi az ideális, segítségemmel vagy anélkül. Általában a bőség zavara sokakat összezavar, a zavarodottság döntésképtelenséghez vezethet és extrém esetben „már nem akarok semmilyet sem”, vagy „teljesen mindegy milyen” állapotot idézhet elő.

Választás menete segítséggel, persze ha igénylik:

Az elképzelés a karikagyűrűk formáját, ornamentikáját és más tulajdonságait illetően lehet konkrét, vagy halvány, esetleg teljesen hiányos, közösen nagy eséllyel megalkothatjuk a személyre szabott egyedi és ideális karikagyűrűt. Először a személyiségből szoktam következtetni a stílusra, pár tetszetős példából megpróbálok ráérezni, milyen karikagyűrűk válthatják ki átvételkor, azt az örömteli „wooow” hatást, amiért imádjuk a szakmánkat. Amiért ragaszkodunk a hagyományos kézzel gyártáshoz, amiért nem vagyunk hajlandóak haladni a korral, amiért nem veszünk méregdrága grafikai tervező programmal felszerelt számítógépet, 3D printert és esztergagépet sem azért, hogy a darabszám növelésével és ráfordított idő csökkentésével igazi sorozatgyártókká váljunk. Alkotni szeretünk poros kis műhelyünkben, kézi szerszámokkal, hagyományosan, mások szeme láttára!

Elég gyakori manapság, hogy a pároknak nem ugyanaz tetszik, ezért inkább hajlanak afelé, hogy teljesen más gyűrűket rendeljenek. Nem vagyunk egyformák, bár a karikagyűrűink legyenek azok, ha számít az összetartozás láthatósága. Persze nincs akadálya a teljes individualizmusnak sem, de mégis célszerűbb kompromisszummal a stílusokat és igényeket egymáshoz közelíteni egy karikagyűrűpár készíttetése során.

Az utóbbi pár évben exponenciálisan megnőtt a „nem tudom elképzelni” kijelentések száma. Ezzel a sajnálatos jelenséggel egyáltalán nem tudunk mit kezdeni. Elkezdődött az emberi elme hanyatlásának kora. Terjed a meddő talaj. Értem én, hogy arra haladunk, hogy lassan kütyük nélkül nem megyünk semmire, de aki minta és fénykép alapján az agyában 6mm-ből nem tud 4-et, vagy 8-at csinálni, vagy a fehérarany mintát nem tudja más színben elképzelni, annak nem tudunk segíteni, karikagyűrűt nem tudunk ajánlani. Világosságot!

Milyen karikagyűrűink legyenek, melyik ötvözetet válasszam?

Először is el kell dönteni az anyagát. Bár mi nem készítünk csak arany karikagyűrűket, esetleg ezüstöket, de a piacon anyag tekintetében is széles a kínálati spektrum: titán, acél, kő, fa stb. egyéb divatos anyagok. Ezek egyetlen hátránya, hogy nem tágíthatóak/ szűkíthetőek. Rögtön be is láthatjuk, nincs garancia arra, hogy életünk végéig ugyanolyan ujjméretünk lesz, ezért célszerű javítható, tartós, értékes anyagot választani, mint az arany karikagyűrű, persze csak akkor, ha egy életen át szeretnénk hordani.

Karikagyűrű inspirációk és ötletek:

Minden jog fenntartva

Ékszerész