Fehérarany ékszerek

Fehérarany ékszerek

Gyűrűktől a fülbevalókig - fehérarany ékszerek

A fehérarany ékszerek meglehetősen különleges külsőt kölcsönöznek viselőjük számára, ráadásul elegáns megjelenést biztosítanak. A fehérarany hasonlít az ezüstre, sokan össze is keverik, de lényegesen értékesebb. A fehérarany fülbevaló fénye törhetetlenül képes ragyogni, gyakorlatilag a csillogása az, ami ámulatba ejtő. A fehérarany fülbevalók évekkel ezelőtt még ritkaságnak számítottak, viszont mára már népszerű ékvariációk lettek. A fehérarany ékszerek fénye évek elteltével sem halványul, de más környezeti hatások sem hatnak az anyagra. Egy tökéletes fehérarany nyaklánc értéke az idő előrehaladtával nem csökken, hanem inkább nő, éppen ezért az ékszervásárlás akár még befektetés gyanánt is kiváló.

A fehérarany gyűrűkre is jelentős a kereslet, ami nem véletlen, hiszen színe teljes mértékben tisztaságot sugároz a külvilág felé. A fehérarany fülbevalók is túlmutatnak mindenen, nem nevezhetőek sablonosnak vagy unalmasnak, sőt minden pillanatot ünnepivé varázsolnak. A fehérarany ékszerek abszolút kiemelik az arcvonásokat, a szemek báját és nem utolsó sorban a vonzó gödröcskéket.

Mi a fehérarany?

Az arany fizikai, kémiai és geológiai tulajdonságai miatt, a nyolcvan akárhány ismert fém közül a legkülönlegesebb. Nem oxidálódik sem vízben sem levegőn, lúg és saválló, végtelenül jól nyújtható, alakítható. Nagyon ritka is, mivel átlagosan egy tonna földkéregben 0.0011g található. (Forrás: Françoi Perno: Az arany 11. old)

Általában megkülönböztetünk egyszerű és összetett anyagokat, ilyen módon színfémeket és ötvözeteket.

Az arany SÁRGA színfém formában, amely gyakorlati felhasználásra sokszor alkalmatlan, nagyon puha (nem véletlenül harapdálták vizsgálat címén az aranypénzeket a múltban), ezért ötvözeteket használunk, hogy a színfém jó tulajdonságait bővítve hozzunk létre ötvözeteket.

Bár az arab országokban, Indiában és Kínában eléggé elterjedt a 22 karátos, vagyis a 916 ezrelék finomságú arany az ékszergyártásban, nálunk és nagyjából egész Európában inkább a 14, illetve 18 karátosak az ékszerek.

A karát az arany finomságát jelzi, azt, hogy az ötvözet mennyi színfémet tartalmaz.

Tehát színfém és ötvözőanyag homogén elegyét ötvözetnek nevezzük.

  • 24K= 999.9 ezrelék =színarany
  • 22K= 22:24 =0.916 vagyis 916 ezrelék finomságú ötvözet.
  • 18K= 18:24 =0.75 vagyis 750 ezrelék finomságú ötvözet
  • 14K= 585 ezrelék
  • 9K= 375 ezrelék

Másképp: 916/1000; 750/1000; 585/1000; 375/1000 stb.

A 9K ötvözetet nem tudom aranynak nevezni, inkább csak aranytartalmú fémnek, mert ez a „hígítás” már nem a tartósság/megmunkálhatóságot szolgálja, ráadásul elveszti remek tulajdonságait.

Az ötvözetek nemcsak finomságuk, hanem színük szerint is különbözőek

4 és 18K arany, attól függően, hogy mivel ötvözik, lehet zöldes sárga, sárga, vörös, rozé vagy pink (rózsa arany elnevezést is hallottam már) és végül de nem utolsó sorban fehérarany.

Minél több ötvözőanyagot tartalmaz az ötvözet, annál fehérebb, így lesz egy sárga fémből fehér és annál keményebb is. 14K arany arany több ötvözőt tartalmaz mint a 18Kos. Miközben a 14-es esetében a mennyiség több mint fele 58.5%-a arany (+ 41.5% ötvöző), ezáltal kopásállóbb és fehérebb is mint a 18K-os társa, ami 75% aranyat és 25% ötvözőt tartalmaz.

Az ötvözés megváltoztatja a színfémek eredeti tulajdonságát

A változás attól függ, hogy az ötvözetet milyen fémek alkotják. Ötvöző anyagokból is sokféle létezik a piacon, így azt is mondhatjuk, hogy a fehérarany minőségét nem is annyira a sárga színfém tartalma, mint inkább a hozzáadott adalék adja. Miközben a fehérarany ötvözet nem összekeverendő a platinával,

jól ötvözhető a platinafémek csoportjából a palládiummal. Ez manapság a legdrágább fehérarany ötvözet, hiszen a palládium jóval drágább fém mint az arany, persze a legszebb fényű és színű fehérarany ötvözet, nagyon jól megmunkálható és egyáltalán nem allergén, így hiperérzékenyeknek ajánlott. Mivel egy sárga fém soha nem lesz tökéletesen fehér, optikai tuningként egy másik platinafémmel, a ródiummal, galvanizálható. Ez egy felületet színező elektrolízises eljárás, amitől az ékszer ideig-óráig fehérebb lesz. A hátránya az, hogy eltakarja az eredeti színét a fémnek vagyis ékszernek,éppen ezért előfordulhat, hogy nem minden fehér-„arany, ami fénylik.”

Mi a különbség a fehérarany ékszer és az ezüst között?

A legszembetűnőbb különbséget a fényében találjuk, ugyanis egy ezüst tárgyat soha nem fogunk tudni olyan tükörfényesre polírozni, mint egy fehéraranyat. Aztán a fehérarany színe is teljesen más mint az ezüsté. Míg az ékszer-, vagy sterling ezüst közel színfém formájában kerül feldolgozásra, hiszen 925 ezrelék finomsággal rendelkezik, tehát 7.5% ötvözőt tartalmaz csak, addig a fehérarany 18K formában 25%, 14K formában 41.5% ötvözőt tartalmaznak.

Az ezüst ilyen formában sokkal lágyabb a fehéraranynál, kopásállósága, deformitástűrése alacsony, nem lúg- és saválló és persze oxidálódik, amelyet ugyanúgy ródium bevonattal lehet megakadályozni, mint ahogy a fehéraranyat még „fehérebbé” tenni. Talán ez a közös metszet.

Nincs látható különbség a ródiumozott fehérarany és a ródiumozott ezüst között, viszont ez a bevonat a kopásállóságon nem változtat.

Óriási különbség van a fehérarany ékszer és az ezüst között árban. A fehérarany nyersanyagárban kb. 9x több az ezüstnél, feldolgozva kb. 5x-e. Ugyan mindkettő fehér, mindkettő nemesfém de a fogásában súlyában, felületében hosszú távon nagyon különböző, az értékállóságról nem is beszélve!

Minden jog fenntartva

Ékszerész